Leeruitstap Wereldoorlog I

Naar aanleiding van 11 november, Wapenstilstand, leerden we in de lessen wero over de Eerste Wereldoorlog. Heel wat geschiedenis kwam aan bod. Het was dus heel interessant om deze belangrijke plaatsen te gaan bezoeken. We startten de dag met een bezoek aan de Menenpoort. Heel indrukwekkend!  55 000 namen van vermiste soldaten staan gebeiteld in de muren. De kransen en bloemen van de herdenkingsplechtigheid lagen er nog. Aan de bijhorende kaartjes en briefjes te zien, zijn heel veel mensen van over heel de wereld gekomen om dit bij te wonen. 

Daarna trokken we richting het museum: 'In Flanders Fields'. De gids vertelde zeer veel. Enkele verhalen waren zeer pakkend. Daarna werd onze conditie toch op de proef gesteld. Trap na trap na trap, ... tot boven in het Belfort. Wat een zicht! Sommigen waren er toch niet zo gerust in. 

In de namiddag bezochten we een mooi kunstwerk 'Brothers in arms' in Zonnebeke. Hierachter zat ook weer een pakkend verhaal. Vraag maar eens na aan zoon - of dochterlief. Dan bracht de bus ons richting 'Tyne Cot Cemetery', een militaire begraafplaats. Zoveel geschiedenis, zoveel graven en enkele indrukwekkende bouwwerken. De laatste stopplaats was in de dodengang in Diksmuide. Er is hier zoveel gebeurd! De stromende regen maakte het toch nog wat echter. 

Moe en nat maar voldaan stapte iedereen op de bus! We leerden zoveel bij vandaag. Maar vooral: liefst NOOIT MEER OORLOG! 


Gerelateerde blogberichten

Terug aan de slag

Pijltje

Een goede start!

Pijltje